Villy Rønn er 60 år, frivillig og leder af "Solstrålen", hvor solen skinner på trods af regnvejr udenfor

– Det er ikke så længe siden, jeg sad i familien og kunne sige: Hvis jeg pludselig falder død om, skal I bare vide, at jeg er utrolig glad for jer, elsker jer og er glad for mit liv! Det gik ikke helt den vej, jeg havde forventet, men jeg føler mig priviligeret.

– Du fik problemer med ryggen for 21 år siden?

– Jeg kan sige det på den måde, at det yngste barn ikke har fået de samme ture hen ad gulvet som de andre! Jeg kan heller ikke på samme måde tumle med børnebørnene. Men jeg kan pjatte med dem, spille lidt bold og være der for dem.

– På en skala fra 1 til 10, hvor 10 er det værste, hvor vil du så placere dine ryglidelser?

– For det meste en 3- 4 stykker til daglig. Bliver det særlig slemt, må jeg tage noget stærkere end Panodil, men undgår det helst. I nat vågnede jeg for eksempel klokken 4 på grund af smerterne; så stod jeg op og satte mig i sofaen, og roen faldt over mig, og jeg tænkte på, hvor tilfreds og lykkelig jeg faktisk er.

– Hvordan var det at være elev  på en efterskole?

– Fantastisk! Fællesskabet, nærheden, vi havde en god forstander, der lærte os mange ting. Jeg tænker tit på en bestemt sang, når jeg møder andre mennesker, der har det svært: "Gør det lidet, du kan, gør det vilde dig glad …". For så er der en mulighed! Det er nu, vi sår!

– Jeg var måske nok en lidt utraditionel elev. En gang gik jeg ind til forstanderen og spurgte, hvorfor Bent skulle sendes hjem. Han kiggede længe på mig og tilstod, at han aldrig før havde mødt en elev med det spørgsmål. 10 dage efter første skoledag på efterskolen så jeg en pige med uredt hår, dårligt siddende tøj og en noget laset fremstilling i det hele taget. Jeg gik over til hende, og vi snakkede sammen, og hun græd og fortalte som sine dårlige hjemlige forhold. Jeg tilbød at gå med op til købmanden og købe shampoo og sæbe og sådan noget, og bagefter, da hun havde været i bad, duftede hun helt anderledes og var blevet glad.

– Så du var en lidt usædvanlig elev?

– Bestemt! Det skyldtes sikkert også mine forældre, der var meget kærlige og gæstfri. Hvis jeg tog en kammerat med hjem, serverede min mor tit boller og varm kakao for os, så de straks følte sig godt tilpas.

– Hvorfor er du ikke blevet ansat på en efterskole?

– Ja, det har jeg da også tænkt på. Vi har tre børn, to af dem har været på efterskole, mens den tredje spurgte: Skal man gå på efterskole? Nej, nej, svarede vi. Du bestemmer selv. Han valgte så noget andet. Frihed betyder, at man kan være den, man er. At være kristen betyder for mig en fantastisk frihed. Jeg går ind for, at man skal være mod andre, som man selv synes, de skal være mod én. Hellere prøve at forstå nogen end at skælde ud. Derfor er jeg meget glad for den lille sorte metalstige her på bordet, hvor ham, der holder den, skal forestille mig. Også mit kaffekrus er værdifuld for mig; det blev købt på auktion og faktisk for en ret høj sum! Bare for at blive overgivet til mig!

– Hvad driver dig?

– Det hænger sammen med, at folk sætter pris på én, der vil dem det bedste. Da jeg var 11 år, mødte jeg en dag en helt sort dreng. Aldrig set sådan en før. Jeg snakkede med ham og inviterede ham hjem, og mor bød ham velkommen. På den måde har jeg fuld tillid til alle andre. Jeg tror på det rigtige i at møde andre i øjenhøjde og hverken se ned eller op på vedkommende.

– Men hvis man møder beruset op eller er på stoffer her i "Solstrålen", så er det ud, ikke?

– Jo, så siger vi pænt tak for i dag. Kom igen, når du er ædru!

– Er du stolt over at være en hverdagshelt, der skal på frimærke?

– Både og. Jeg er endt med at synes, at det måske fremmer sagen, - den sag her, der hedder Solstrålen. Måske vil frimærket være med til, at Solstrålen bliver et endnu bedre og mere anerkendelsesværdigt sted.

– Til lykke med udnævnelsen, Villy!

Fakta

Alle aktiviteter på Solstrålen, Skolegade 6 i Thisted, beror på en frivillig indsats. Der er ca. 15-17 frivillige tilknyttet værestedet. De bidrager med at holde stedet åbent, gøre rent, købe ind, lave mad, snakke med brugere og afholde aktiviteter. Vi har en aktiv profil på Facebook, som de fleste brugere og frivillige er medlem af. Desuden har vi en hjemmeside. Vi gør meget ud af at være synlige over for brugere og samarbejdspartnere og deltager bl.a. i flere tværfaglige sammenhænge med fokus på indsatsen over for socialt udsatte og mennesker med misbrugsproblemer og deres familier.

Økonomiske nøgletal ud fra sidste års regnskab:

Indtægter  479.662,25       Udgifter  501.613,89       Over-/underskud  -21.951,64     Egenkapital   5.176,26

Forfatter

  • Finn Wilkens

    Kommafundamentalist og ortonørd og ansvarshavende chefredaktør med en livslang appetit på at skrive. THY.pt udgør et thyskt netmagasin, der både peger indad mod thyboerne og udad mod verden, og som er formuleret i et uhyre gammeldags sprog uden stavefejl og klicheer og floskler og smarte engelske ord. Der er planlagt og datolagt et antal indslag, herunder chefredaktørens sidste tekst. Han er oppe i alder, og man ved aldrig! Får du meddelelse om hans (alt for tidlige) død, skal du holde øje med hans allersidste artikel, som er hans egen nekrolog. På den måde kan hans gravskrift afleveres med et lille smil og være slutpunktummet for det tidligere KlitPosten.dk og THYposten.dk og nu THY.pt. Det har moret ham at lave netmagasinet og givet pensionistlivet farve og rødvin. Han lover at give et praj til de overlevende, såfremt han skulle havne et sted, hvorfra der kan sendes en sikker SMS.

    Vis alle indlæg