– Hvad har du så oplevet i dag?

En god begyndelse på en samtale. Spørgeren indikerer, at han eller hun er åben for drøftelse af vidt forskellige emner. De fleste stammer nok fra ens arbejde. Spørgsmålet kunne også være:

– Hvad går du og tænker på?

Er man pensionist, vil svaret være anderledes. Vi er udmærket klar over, at vi sidder yderst på bænken, at det snart er vores tur til at sige denne verden farvel, og denne skarpe vished kan godt resultere i farvede ytringer.

– Jeg har snakket med min datter om min død.

Det er et svar, der måske kan chokere nogen. Døden er ikke sådan lige på tapetet i tide og utide, medmindre nogen i familien er ramt. Jeg selv har faktisk tilrettelagt mit farvel til denne verden omhyggeligt og grundigt. Mit afsjælede legeme skal allerførst levere reservedele til en syg, der mangler disse dele, hvis de stadig kan bruges …, og derefter går turen til Anatomisk Institut i Århus, hvor de lægestuderende kan få lov at skære mig op og se, hvad jeg indeholder.

Instituttet må bruge op til et halvt år. Herefter bliver jeg samvittighedsfuldt syet sammen igen, nærmest for øvelsens skyld – for jeg skal kremeres. Min urne sendes til mine efterladte, og det sidste, der skal ske, er, at urnen skal på et skiv ud på fjorden.

Med på skibet er familie, venner og bekendte samt ikke mindst noget dejlig mad og god vin. På rette sted foretages Finns sidste rejse, idet asken hældes i vandet. Måske nogen vil sige nogle ord eller synge; under alle omstændigheder vil jeg gerne lægge op til, jeg kan ikke lige finde det rigtige ord, en afslutning lidt festlig og på samme tid vemodig eller endog sørgelig for nogen.

Jeg ville gerne være helt sikker på, at min datter kunne huske fremgangsmåden og begyndte derfor at fortælle det hele en gang til noget tid senere, men hun afbrød mig ret hurtigt:

– Det har vi hørt, far!

Døden er emnet for i alt tre artikler. De to næste følger i morgen (Om døden som følgesvend livet igennem) og i overmorgen (Hvad betyder døden for mig?)

Forfatter

  • Finn Wilkens

    Kommafundamentalist og ortonørd og ansvarshavende chefredaktør med en livslang appetit på at skrive, hvilket har resulteret i lidt flere end 13 bøger samt dette pensionist-magasin med omkring 1.000 artikler, hvoraf en hel del er havnet i papirkurven. Bøgerne kan lånes på biblioteket eller købes her på THY.pt under menuen ORDBUTIK.

    Vis alle indlæg