Nye biler har assistentsystemer. De sikrer hjælp til søvnige chauffører, hjælper med at sikre fodgængere, der uforvarende træder ud foran bilen, og de advarer om bagfrakommende overhalinger. Samtidig kan de behageligt hjælpe dig med at parkere. Så er alt jo godt. Hvis de alle virkede, som de skal.

FDM har set på systemerne, blandt andet på dette:

Jeg bliver irriteret

over, at min nye Peugeot 3008 Hybrid er totalt ligeglad med, om jeg har begge hænder på rattet. Den mærker ikke en disse. Det er lige meget, om jeg kun har en hånd på rattet. Eller slet ikke.

Det smudsregner blidt, og jeg kører med begge hænder på rattet i roligt tempo ad den lige vej. Pludselig larmer advarslen fuldstændigt hysterisk med meddelelsen “Hold begge hænder på rattet”- inklusive en lydalarm, der er sønderrivende. Altså som i øresønderrivende. Samtidig slår den den adaptive fartpilot fra, for “Activation not possible, conditions
unsuitable”.

Man bliver enormt irriteret, for i instruktionerne står der flere steder: “Uanset assistentsystemerne har føreren ansvaret.” Ja, selvfølgelig! Hvad ellers? Alligevel overtager systemet ansvaret for mig og dikterer, at min fartpilot ikke kan anvendes, fordi der er en smule regn derude.

Den lyver oven i købet. Påstår, at jeg ikke har begge hænder på rattet! Og hvorfor kunne fartpiloten bruges før advarslen og ikke efter? Det er samme vejrlig.

Værkstedet forklarer det med, at rattet skal have små bevægelser for ikke at gå i koma.

Det er lidt vildt at tænke sig, at man er nødt til at bevæge rattet og slingre en smule fra side til side, selv om man kører ud ad en lige landevej. Den er lige hidsig nok.

Sådan opererer franske ingeniører. Den ville aldrig være gået i Tyskland eller Japan. Men der går man jo heller ikke på pension som 62-årig.

Så det er en ommer, Messieurs de la France.

 

Konklusion

“Det er sjovt at køre el-bil. Det er endnu sjovere at lade assistentsystemerne klare det nødvendige. Men det må man heller ikke. Åbenbart.”

Hanne Havgasse

“Jeg ville aldrig købe en bil, der dikterer mig, hvad jeg må og ikke må. Aldrig.”

Dennis Defekt

“Da jeg var ung, havde man en vogn trukket af en hest. Den havde kun et assistentsystem solidt indbygget: Den fik havre, hvis den gjorde, som man sagde oppe fra bukken. Det gjorde den så.”

Sigurd Zweistein