Saxo skriver sin egen nekrolog

Saxo skriver sin egen nekrolog

En nekrolog bliver aldrig læst af modtageren, den, den er rettet til. Det er da synd. Der er kun et at gøre: Skriv din egen nekrolog, gerne med et twist af humor og selvironi.
At skrive sin egen nekrolog betyder, at du flyver op i en helikopter og ser dit livsforløb fra oven. Er der noget, der er værd at skrive om?

Jeg hedder Sakse eller Saxo

med tilnavnet Grammaticus og er godt og vel 840 år. Hopper gerne med på spøgen.
Så gammel er jeg heller ikke.

Jeg blev født på Sjælland. Mit latinske tilnavn “Grammaticus” (= den lærde) blev først tillagt mig i Jyske Krønike fra omkring år 1342, hvor også et sammendrag af Gesta Danorum, kaldet Compendium Saxonis, er inkluderet. Den ældre del af Chronica Sialandie (= Sjællandske Krønike) kalder mig Saxo cognomine Longus (= Sakse med tilnavnet den lange). Sådan er der så meget.

Jeg omtales i Absalons testamente som klerk, men Sven Aggesen kalder mig contubernal (= hirdfælle). Det er måske heller ikke det kirkelige, der nager mig mest; blandt mine dyder er ikke ydmyghed, men tapperhed og hirdmandens ære. Man kan sige meget om Absalon, jeg nøjedes med stilfærdigt at nævne, at han som biskop optrådte mere som en pirat end som pontifex. Jeg kan en hel del latin, hvad ellers? Derfor kaldes jeg “Grammaticus”.

Jeg har gået i fransk klosterskole, hvilket jeg ikke vil anbefale nogen. Der var meget mobning, men det kaldte vi det ikke dengang. Jeg skriver i mit hovedværk Gesta Danorum (= Danernes bedrifter), at både min far og farfar havde tjent som krigere under kong Valdemar 1. den Store, og at jeg kunne ønske mig at tjene Valdemar 2. Sejr, men helst på en mere åndelig måde. Jeg har aldrig været meget for at slås.
Den romerske historiker Justinus og den romerske forfatter Valerius Maximus er mine absolutte favoritter. De har betydet meget for mig og mine seksten håndskrifter, Gesta Danorum i seksten håndskrevne bind, trykt i 1514.
En del er noget, jeg fandt på, især den første halvdel, men resten er rent faktisk overleveringer, der har en vis troværdighed.
Sine steder kan jeg ikke helt forklare, hvorfor det går, som det går, men så skriver jeg blot, at det må være guderne, der griber ind.

Når man efterlader sig Gesta Danorum, efterlader man sig noget. Ellers er man hurtigt glemt og ude af sagaen. Ikke sandt? Husker du, kære læser, måske din oldemor?

Om forfatteren

Red.

Kommafundamentalist og ortonørd og ansvarshavende chefredaktør med en livslang appetit på at skrive. THY.pt udgør et thyskt netmagasin, der både peger indad mod thyboerne og udad mod verden, og som er formuleret i et uhyre gammeldags sprog uden stavefejl og klicheer og floskler og smarte engelske ord. Der er planlagt og datolagt et antal indslag, herunder chefredaktørens sidste tekst. Han er oppe i alder, og man ved aldrig! Får du meddelelse om hans (alt for tidlige) død, skal du holde øje med hans allersidste artikel, som er hans egen nekrolog. På den måde kan hans gravskrift afleveres med et lille smil og være slutpunktummet for det tidligere KlitPosten.dk og THYposten.dk og nu THY.pt. Det har moret ham at lave netmagasinet og givet pensionistlivet farve og rødvin. Han lover at give et praj til de overlevende, såfremt han skulle havne et sted, hvorfra der kan sendes en sikker SMS.