Ukrainere

og Thomas Poulsen fra Randers arrangerer ukrainsk rock rundt omkring i landet til støtte for Ukraine og således også på Thisted Musikteater i en sal selvfølgelig uden stole, for rockmusik betyder bevægelse. Der var ikke rigtigt nogen af de omkring 80 publikummere, der dansede, så vidt din udsendte rock-medarbejder kunne se. Han blev ikke særligt længe i salen, for ørerne protesterede.

Rita

som nummer to fra venstre er frivillig i Røde Kors og har som sådan meget med ukrainere at gøre.
– Hvorfor er du frivillig?
– Jeg stoppede med arbejdet, fordi min mand samtidig gik på pension, da jeg fyldte 60, og så skulle der ske noget. Jeg kunne jo ikke bare gå hjemme! Så mødte jeg Anna Hedeholm til et arrangement, og hun var frivillig ude på asylcentret dengang i 2016. Det var lige noget for mig, der gerne ville se noget andet end det, jeg havde beskæftiget mig med før. Hurtigt greb det mig, og jeg kom til Vigsø til “børneskolen”, hvor jeg så traf Anne Marie her.
– Da Asylcentret lukkede i 18, begyndte jeg i Røde Kors, og det er jo stort set de samme, jeg har med at gøre her. Det er tilfældigt, at det er udlændinge.
– Du er ikke med i Mødrehjælpen?
– En ting er nok for mig! Min hverdag er fyldt med tilfredsstillende gøremål! Jeg savner ikke noget!

Oksana

– Du er ukrainer og har boet her i Thy i et år med dine to børn på 7 og 10. Hvor er din mand?
– I Ukraine. Han arbejder med ældre, svage medborgere, der har det skidt i krigen.
– Det er dejligt at høre noget ukrainer-rock, lytte til de andre ukrainere, tale noget ukrainsk og være sammen med vores danske venner! Det er vigtigt!
– Vil Ukraine vinde krigen?
– Ja, selvfølgelig. Jeg kan jo ikke forstå, hvordan et folk kan overfalde et andet folk uden grund. Måske er dem, der bestemmer at starte en sådan krig, mere eller mindre sindssyge.
– Vi tager en dag ad gangen. Det er dejligt at bo og leve i jeres vidunderlige land, men når freden kommer, rejser vi nok tilbage til Ukraine. Mine piger synes, at far skal komme her, men … De er glade for skolen, glade for deres danske kammerater og har snart lært dansk. Så, jeg er lidt uafklaret. Jeg vil være, hvor min mand beslutter sig for at være!

Niels

borgmester i Thisted Kommune,  var også til ukrainer-rock.

– Tror du godt, du kan holde til lydniveauet?

– Det ved jeg ikke. Jo, jeg har selvfølgelig også været ung, men det her er jo helt specielt. Jeg plejer nu godt at kunne klare det høje lydtryk, og det er klart, at sagen fremmer modtageligheden.

– Vi har det godt med ukrainerne her i Thy og støtter naturligvis op, hvor vi kan.

Borgmesteren er ikke sådan en, der som vi andre tager de lyserøde støjbeskyttere i ørerne. De blev uddelt ved indgangen og hæmmer dannelsen af tinnitus.

Din udsendte støjsender kunne i hvert fald ikke registrere noget høretab efter hjemkomsten.

Baren havde travlt

og der var ukrainske kager billigt til salg, så vi forsynede os, så vi overskred sundhedsmyndighedernes anbefaling. Er det ikke noget med højst 10 kager om dagen for mænd?

Her dirigeres lyd og lys

til det niveau, der ønskedes. Måske havde man ikke lige tænkt på, at man jo også havde inviteret et ældre publikum, og vi er jo ofte miljø- og høreskadet fra pigtrådsmusikkens dage i 60´erne. Husker du måske?

Forfatter

  • Finn Wilkens

    Kommafundamentalist og ortonørd og ansvarshavende chefredaktør med en livslang appetit på at skrive. THY.pt udgør et thyskt netmagasin, der både peger indad mod thyboerne og udad mod verden, og som er formuleret i et uhyre gammeldags sprog uden stavefejl og klicheer og floskler og smarte engelske ord. Der er planlagt og datolagt et antal indslag, herunder chefredaktørens sidste tekst. Han er oppe i alder, og man ved aldrig! Får du meddelelse om hans (alt for tidlige) død, skal du holde øje med hans allersidste artikel, som er hans egen nekrolog. På den måde kan hans gravskrift afleveres med et lille smil og være slutpunktummet for det tidligere KlitPosten.dk og THYposten.dk og nu THY.pt. Det har moret ham at lave netmagasinet og givet pensionistlivet farve og rødvin. Han lover at give et praj til de overlevende, såfremt han skulle havne et sted, hvorfra der kan sendes en sikker SMS.

    Vis alle indlæg